Nyelvemlék-honlap

2009.11.19. 12:20

 
  
 
 
Nyelvemlék-honlap

A Magyar Nyelv Éve alkalmából a magyar nyelvemlékeknek szentelt multimédiás honlapot készít az Országos Széchényi Könyvtár.

Az OSZK 2009 októberében indította útjára a Magyar nyelvemlékek című multimédiás szolgáltatást. A honlap két grafikailag elválasztott és össze is kapcsolt folyamatosan gyarapodó – tudományos és ismeretterjesztő – vetülete révén egyaránt szeretné a szakmát és az oktatásügyet szolgálni. Az elkövetkező hónapokban kiteljesedő honlap ünnepélyes bemutatója 2010 januárjában lesz az Országos Széchényi Könyvtárban megrendezendő nyelvemlék-konferencián.

A honlap tudományos vetülete a szaktudósok által kiválasztott nyelvemlékek bemutatása mellett több nyelvemlék digitalizált változatát, szakbibliográfiákat, a tudományos szövegkiadások listáját, illetve a lista már digitalizált köteteit teszi közzé, továbbá érdekességeket is bemutat.

A honlap ismeretterjesztő vetületén 16 nyelvemlék szerepel. Ebben a szűkebb válogatásban az oktatásban is szereplő "legelsők" - Tihanyi Alapítólevél, Halotti Beszéd és Könyörgés, Ómagyar Mária-siralom - mellett bemutatják többek között a legterjedelmesebb magyar bibliafordítás fennmaradt részleteit tartalmazó kódexeket (Apor-kódex, Bécsi-kódex, Müncheni Kódex), a legrégebbi magyar nyelvű könyvet Assisi Szent Ferenc legendájával (Jókai-kódex), vagy a legrégibb magyar nyelvű nyugtát is (Vér András menedéklevele). A nyelvemléket bemutató oldalon ún. olvasatok és átírások művészek által elmondott részletei és a nyelvemlékek által ihletett művészi alkotások, részletek is szerepelnek.

A honlap a nyelvemlekek.oszk.hu címen érhető el.

Forrás: www.oszk.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://bmrgk.blog.hu/api/trackback/id/tr421536487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása