Az Év Gyermekkönyve-díjat az IBBY (International Board on Books for Young People, Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Szekciója ítéli oda az előző év legjobb, legsikeresebb új magyar gyerekkönyveinek, illetve azoknak, akik kiemelkedőt nyújtottak a gyerekeknek szóló irodalom, illusztráció, könyvkiadás valamely részterületén. A díj célja a magyar gyerekirodalom kiemelkedő alkotóinak elismerése és elismertetése.   

Az Év Gyermekkönyve 2010. díjazottjai:

Máté Angi

Volt egyszer egy című könyvéért

Szulyovszky Sarolta illusztrációjával
Pozsonyi Pagony, 2010.

Nem akarnék itt hosszan buborogni, muszogó csuligaként szortyogni, vacskolva kalajmeszt kelteni, mint egy bucka, jajjte autó, ha megfuvintotta a pilinkélő telek szele.
Remélem, értik, miről beszélek. Remélem, már olvasták Máté Angi Volt egyszer egy című könyvét.
Ha igen, nemcsak a szókincsük lett gazdagabb, de - akár fölnőttek, akár gyerekek - többet tudnak a világ apró és nagy dolgairól.
A szerző tizenkilenc gyönyörű mesén keresztül vezet végig minket egy furcsa helyen, ahol a félelmek, a remények és a vágyak diktálnak, irányítnak. Mi ez a furcsa hely? Ez a mi világunk. Mert bár az emberek csak mellékszereplői lehetnek a történeteknek, valójában rólunk szólnak a mesék. Leginkább arról a vágyunkról, hogy valami fontos, valami komoly, valami mély kapcsolatot szeretnénk. Amilyet a virág a nappal, a holdvilág a kővel, az alagút a vonattal, az ég a földdel.
Mégis csak különös világ ez, mert itt az almafa megtanulja szeretni az őt rágó hernyót, s míg korábban a gyümölcsök rettegték a soklábút, a mese végén boldogan kacagva, himbálózva fogadják a csiklandozó vendéget.
Anderseni líraisággal mesél a szerző a kőről is, aki párnának képzelte magát. "Feküdt ott, a végefele közepén az udvarnak, nagy szürkén és nehezen, matatta a széleit, mintha ott gombolnivaló lyukak lennének, végighúzott ujjaival a csak képzelt csillagmintákon, amikről azt hitte, hogy azok őneki, a párnának a mintái. [.] No, de szösz tudja, miért, senki nem érkezett, ki lefeküdni vágyott volna, őrá lefeküdni."
S ha már a dán írót említettük, Máté Angi kapcsán is meg kell jegyeznünk, hogy éppúgy költészetet csinált a meséből, mint Andersen. S éppolyan magabiztosan, szépen és tisztelettel használja, formálja a nyelvet, mint Lázár Ervin. A stílusa pedig olyan, mint.
Tessenek elolvasni a Volt egyszer egy című könyvet, s talán egyetértenek: a stílusa utánozhatatlanul Máté Angi-s.
S míg Önök olvasás közben önfeledten göcögnek, odakinn talán kacagálva kukorognak a kakasok sok toporz közepette.

 További részletek:  www.ibby.hu/dijazott.html

A bejegyzés trackback címe:

https://bmrgk.blog.hu/api/trackback/id/tr462836663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása