400 éve történet

Címkék: csillagászat

2010.01.07. 14:59

1610. január 7.

 

Galileo Galilei felfedezte a Jupiter bolygó négy holdját, amiket Io, Europa, Ganimédész és Callisto neveken nevezett el.

Idézzük magát Galileit (Csaba György Gábor értő tolmácsolásában): „...a jelen ezerhatszáztizedik esztendő január havának hetedik napján, az éjszaka első órájában, midőn az égbolt csillagait néztem a távcsövön keresztül, utamba került a Jupiter. Mivel pedig igen jó műszert használtam (...), három kis csillagocskát láttam mellette állni, kicsiket, de fényeseket.”

Ha van évforduló, amit érdemes megünnepelni, akkor ezt a január 7-ét mindenképp érdemes, hiszen ez volt az a nap, amikor Galilei először észlelte a Jupiter kísérőit, ami később igencsak sok muníciót adott neki a kopernikuszi világkép melletti harcban.

2010. január 7-én este nem csak egy új világ négyszáz évvel ezelőtti felfedezésére emlékezünk a Polaris Csillagvizsgálóban, hanem bemutatjuk a Jupiternek és holdrendszerének űrszondás felfedezését is.

 

Galileo Galileire emlékeznek a Polaris Csillagvizsgálóban

 

 

 

 

 

Galileo Galileire emlékeznek a Polaris Csillagvizsgálóban
A Jupiter-holdak mozgása estéről estére Galilei naplójában (1610)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bmrgk.blog.hu/api/trackback/id/tr601654176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása