mek.niif.hu/01000/01089/01089.htm

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy tervezett regénytrilógia első, sikeresebb kötete a Jégtörő Mátyás. Cselekménye két fiatal sorsát követi nyomon a leánynézőtől, az esküvőtől a tavaszi gyermek, a jégtörőegyben az elkészült második kötet, a Ragyog egy csillag hőse - megszületéséig. Ez a mű is, mint Tamási regényei általában, kevéssé emlékeztet műfajtársaira. A jellemzés, egység, a motiválás mellékes tényezői műveinek. Regénye inkább a népmesék rokona, remek kalandok sorozata az író ízes modorában elbeszélve, szelíd lírával és különös humorral átszőve.
A mese itt a szegényparaszti környezet köré fonódik, amelybe az égi birodalomból száműzött, megbüntetett kicsi szellem megérkezik, hogy "zűrzavaros dolgokban másoknak szolgáljon". Átváltozások során keresztül bolha, pók, gólya, bagoly, róka és más állatok képében áll a derék fiatalok, Márta és Mátyás szolgálatára, akik barátságos és ellenséges erők közepette élik mindennapi életüket. A történet során boszorkányok, lidércek, valamint a jó szellem és a becsületes, igaz emberek fantasztikus küzdelmének, a és a Rossz harcának színterévé válik a székely falu. A lélek testbe öltözése ürügyén mindent elmond itt az író, amit a folklór és a tudományos világkép alapján tud a létezésről. Könyvében a teremtett világ egységének művészi hitelű kifejtésére vállalkozott.

A bejegyzés trackback címe:

https://bmrgk.blog.hu/api/trackback/id/tr21962408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása