Hegedűs Tibor

 A Csillagászat Nemzetközi Éve a Nemzetközi Csillagászati Unió és az UNESCO kezdeményezése.

A világ csaknem valamennyi országa csatlakozott a kezdeményezéshez. E cikk írásakor már 129 (jelenleg 135) országban működik az emlékévvel kapcsolatos eseményeket koordináló nemzeti bizottság (információ: http://www.iya2009.org), és ebből 75 (jelenleg 85) országnak saját tematikus weblapja is van. A magyar szervezőbizottságról és a hazai tervekről a magyarországi hivatalos emlékévi honlapon lehet információkat kapni: http://www.csillagaszat2009.elte.hu.

Okvetlenül érdemes áttekinteni ennek a méltóságteljes, és egyúttal izgalmasnak, eseményekben bővelkedőnek ígérkező évnek a hátterét. Mi áll egy ilyen jelentőségű döntés hátterében, mire kívánja a nyilvánosság figyelmét felhívni, minek állít emléket? Miért pont 2009 lett a csillagászat éve?

A hivatalos alapindoklás szerint a világszerte (iskolai tankönyvekből is) ismert Galileo Galilei éppen 400 évvel ezelőtt fordította távcsövét az égbolt felé, és rövid időn belül olyan felfedezéseket tett, amelyek hatalmas lökést adtak a tudományos gondolkodásnak, elindítva a mai modern természettudományok fejlődését. Könnyen lehet, hogy azidőtájt (esetleg még korábban is) mások is irányították már a Holdra, és az ég egyes fényes égitestjeire akkori kezdetleges távcsöveiket - de a látómezőben feltáruló kép lényegének megértése, mi több: a látottak fontosságának felismerése egyedül Galileié. Ő megfigyeléseivel bizonyította a heliocentrikus világkép helytállóságát, ezzel végképp eldöntve a több évezredes kérdést. Végül pedig - bár ő maga nem értette még a távcső működésének fizikai elvét - a Földtől távoli világok kutatásának kulcsfontosságú eszközének, a távcsőnek a fejlődését is elindította. Kortársaival, és nyomukban egyre több és több tudóssal, lelkes műkedvelővel, kézművessel, majd az évszázadok múlásával egyre jobban széttagolódó, specializálódó mérnöki és ipari ágazatok tucatjai területén dolgozó százak, ezrek munkásságával oly mértékben tökéletesedett ez a különös eszköz, hogy mai képviselőivel már az Univerzum legtávolabbi galaxisainak tanulmányozása, vagy távoli csillagok körül keringő bolygók felfedezése is mindennapossá vált. Tehát úgy is tekinthetjük, hogy ebben az évben a távcső négy évszázados története, és a használatával elért nagyszerű felfedezések előtt is tiszteleg a világ!

A bejegyzés trackback címe:

https://bmrgk.blog.hu/api/trackback/id/tr65917938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása