A 2012. március 30-ig látogatható Vállalkozás, kultúra, polgárosodás kiállítás című interaktív tárlat Heckenast könyvkereskedői, nyomdatulajdonosi és kiadói tevékenységén keresztül eleveníti fel a 19. század történetét. Az első részben egyebek mellett a vállalkozót és a polgárt, a második egységben pedig Heckenast tevékenységének ágazatait, ezek legjelentősebb darabjait, könyvészeti ritkaságokat és a Heckenast-család hagyatékában lévő, eddig ismeretlen darabokat, könyvkatalógusokat tekinthetik meg az érdeklődők.

A vállalkozó kedvűek szakember segítségével kipróbálhatják a "Heckenast-örökséghez" kapcsolódó egykori nyomdagépet, az eredeti Columbia gyorssajtót is, amelyen a 12 pont első példányait nyomtatták. Végül korabeli bútorok, dísztárgyak, festmények és fotók idézik meg Heckenast pilismaróti kúriájának enteriőrjét és az általa fenntartott irodalmi-művészeti-zenei szalont, ahol törzsvendég volt többek között Bajza József, Vörösmarty Mihály, Jókai Mór, Eötvös József és Gyulai Pál.

Heckenast Gusztáv nemcsak korának egyik legjelesebb könyvkereskedője, nyomdatulajdonosa és kiadója volt, hanem fontos szereplője a 19. század kultúrtörténetének is - mondta Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium minisztere megnyitó beszédében pénteken Budapesten. A nyomdászat, a lapkiadás neki elsősorban nem üzlet, hanem elkötelezettség volt a magyar függetlenség és a művelődés éthosza mellett. Sorsa hasonlít Robinson Crusoe-éhoz: az 1838-as pest-budai árvíz olyan volt számára, mint egy hajótörés, de kárának enyhítésére maguk az írók siettek segítségére. Beírta nevét a magyar történelembe is: a Landerer-Heckenast nyomda jelentette meg a liberális ellenzék legfontosabb lapját, a Pesti Hírlapot. Az 1848-as forradalom idején pedig az ő nyomdájukban nyomtatták a Nemzeti dalt és A tizenkét pontot, a társascéghez fűződik a bankjegynyomda felállítása, a Kossuth-bankók előállítása is.

Bár Heckenast 200 éve született, alakja, életútja igen modernnek tűnik: Kassáról Eperjesre, majd Pestre, végül Pozsonyba vezetett az útja. Volt alkalmazott, tulajdonos és vállalkozó, legvégül pedig ismét egyszerű polgár. Volt könyvkereskedő, nyomdatulajdonos és kiadó, majd esendő ember. A nagy pesti árvíz teljesen elpusztíthatta volna vállalkozását, ő mégis újrakezdhette, mert segítették talpra állni a magyar írók és elengedték tartozásait külföldi kollégái - tájékoztatott Sajó Andrea, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója köszöntő beszédében. "Vállalkozás, kultúra és összefogás" - a Heckenast életút alappillérei a mai kulturális intézmények számára is iránymutató célok lehetnek - tette hozzá, majd felhívta a figyelmet a kiállított tárgyak "szépségére és esztétikai értékére".

A tárlatot az MTA-OSZK Res libraria Hungariae Kutatócsoport 19. századi Könyv- és Sajtótörténeti Műhelyének munkatársai hozták létre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, "A Felemelő Század" - Nemzeti Romantika és polgári felemelkedés a XIX. századi Magyarországon című tematikus évad keretében, kurátora Lipták Dorottya.

forrás: http://www.gondola.hu/cikkek/78773-Heckenast_Gusztav_emlekkiallitas_a_Szechenyi_Konyvtarban.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bmrgk.blog.hu/api/trackback/id/tr63407856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása