Változó világban

Címkék: könyvtárhasználat

2011.01.02. 10:47

Az elmúlt években sok minden változott könyvtárfronton: a konstanzi egyetemi könyvtár igazgatója például pár évvel ezelőtt engedélyezte az italok bevitelét a könyvtárba, és a 24 órás könyvtárszolgálat részeként a bejáratnál felállíttatott egy telefont, hogy az éjszaka tanuló fiatalok rendelhessenek pizzát. Az ilyen és ehhez hasonló újítások miatt idén meg is kapta az év könyvtárának járó díjat Németországban.
A könyvtáraknak már azért is sietniük kell, mert a hallgatók -- akár tudomást veszünk róla, akár nem -- újabb és újabb tanulási szokásokat vesznek fel. Például a diákok ma már előszeretettel járnak laptoppal a könyvtárba, de gyakran kevés a konnektor, nem férnek el. A szolgáltatás-központú könyvtár-filozófia jó példája még a Göttingeni Egyetem, ahol a gyerekes egyetemisták számára a kicsik elhelyezését is biztosítják.
Változik a könyvtárosok feladata is. A jövőben ők segítenének ösvényt vágni az információ dzsungelébe, hogy a látogatók a nyomtatott médiumok mellett az online információk között is boldoguljanak. Míg pár éve az egyetemi tanárok előszeretettel hangoztatták, hogy nem szeretnének online címeket látni a beadott dolgozatok bibliográfiájában, ma egy hallgató, ha naprakész információkkal szeretné megtölteni az irományát, nem tehet úgy, mintha az internet nem is létezne. Éppen ezért igény van arra is, hogy az online információk hasznosítására a kutatókat és egyetemi tanárokat is kiképezzék, hiszen bizonyos kérdések épp annyira újak nekik, mint a hallgatóknak.

Forrás: kithirlevel.hu/index.php


 

A bejegyzés trackback címe:

https://bmrgk.blog.hu/api/trackback/id/tr262553689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tanárnorbi 2012.06.03. 17:09:12

Én most írok egy szakdolgozatot. Még nem írtam más szakirodalmi hivatkozást, csak neteset. Persze ez egy számítástechnikai téma, így minden fent van a neten, ami más formában is megjelenik legyen az könyv,heti-vagy havilap.
Kicsit furcsa a német konstanzi könyvtár telefon telepítése. Nem hiszem, hogy ne lene a német könyvtárba járóknak mobil telefonjuk. Másrészről csak van valami ok amiért oda telepítették a telefont.
Én a könyvtárba nem engednék be kaját meg efféle huncutságokat és ezt el sem tudom képzelni a németekről. Viszont biztos vagyok abban, hogy valami külön helyiséget biztosítottak a nagy evésekhez, ahol jó kis beszélgetések mellett frissülhetnek fel a könyvtárbarátok.
süti beállítások módosítása