1475. március 6-án látta meg a napvilágot az olasz reneszánsz kimagasló mestere, egyike a képzőművészet legnagyobb alakjainak († 1564).

A képzőművészetek fejlődése olyan csúcspontot ért el a 15–16. század fordulóján Itáliában, amelyhez hasonlót keveset találunk, ha végigtekintünk a művészetek egyetemes történetén.

A valóság ábrázolásának művészi eszközeinek birtokában a művészi szerkesztés és a lélekábrázolás elmélyítésén fáradoznak. A művészet ábrázolóeszközeinek elméleti problémái Leonardo művészetében jutnak végső megoldásukhoz. (Ezek az elméleti problémák a perspektíva, az anatómia és a fény-árnyék ábrázolásának törvényei.) Szeretetteljes, gondos természet-ábrázolásban, s a quattrocento művészek legnagyobbika. Ugyanakkor mély emberábrázolásával és a konstrukciós szempontok tudatosítása által új irányt kezdeményez. Vele egyidejűleg alakítja ki ifjú- és férfi-korában Michelangelo a cinquecento emberszemléletét.

Továbbiak ezen a linken olvashatók:

enciklopedia.fazekas.hu/tarsmuv/reneszansz.htm

A bejegyzés trackback címe:

https://bmrgk.blog.hu/api/trackback/id/tr321812289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása