Az emberi jogok világnapja

Címkék: világnap

2009.12.10. 08:45

 

 KÖRNYEZETÜNK - CIVIL SZEMMEL

DECEMBER 10. AZ EMBERI JOGOK VILÁGNAPJA

 

1948. december 10-én az ENSZ közgyűlésén elfogadták az emberi jogokról szóló egyetemes nyilatkozatot. Ennek emlékére az ENSZ 1950. december 4-i közgyűlése december 10-ét az emberi jogok napjává nyilvánította.

Elgondolkoztunk-e már arról, mit jelentenek az emberi jogok. Amikor az ENSZ Közgyűlés résztvevői kidolgozták, majd elfogadták az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát, milyen cél vezette a résztvevőket? Milyen lenne ez a glóbusz, ha mindenhol maradéktalanul érvényesülnének az emberi jogok? Mit üzen a száraz jogi nyelven megfogalmazott dokumentum nekünk az egységesülő európaiaknak, vagy a jóléti államok polgárainak, a Dél Afrikai nyomornegyedek lakóinak, Ázsia elesettjeinek és kistigriseinek, vagy azoknak a millióknak, akiknek nem jut elegendő élelem, ivóvíz, akik nem tudják mit jelent az iskola, az orvosi ellátás, a létbiztonság. Megannyi válaszra váró kérdés. De nyugodtak lehetünk- e, hogy nálunk minden rendben van? Sajnos, azt kell mondjuk; nem. Magyarországon a rendszerváltást követően emberek tízezrei vesztették el munkájukat, az egzisztenciális trauma, a kilátástalan élethelyzet végül egy jelentős réteg hajléktalanságát, családok, elszegényedését eredményezte. A szegénység és a hajléktalanság megítélésében az utóbbi években jelentkező, romló tendencia eredményeképpen folyamatosan csökken a legelesettebb rétegek iránti szolidaritás, a társadalom peremén élőknek emberi méltóságot sértő megaláztatásban és kirekesztettségben van részük, alapvető emberi jogaik sérülnek. Pusztul a környezetünk, a kultúra, az oktatás és a közegészségügy helyzete folyamatosan romlik.

Az, hogy emberek alapvető emberi jogai sérülnek sem nem természetes, sem nem törvényszerű vagy elkerülhetetlen. Tudatos politikai cselekvőkészséggel, megfelelő társadalompolitikai intézkedésekkel, aktív állampolgári akarattal mindez megváltoztatható. Tegyünk érte!

Józsa Ilona

Forrás: http://www.ilonajozsa.tvn.hu/002.0002%20emberi%20jogok%20vilagnapja.html

A bejegyzés trackback címe:

https://bmrgk.blog.hu/api/trackback/id/tr451587596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fűrészpor · http://www.pallas70.hu/tanfolyam/aruterito-tanfolyam.php 2009.12.14. 12:07:15

Betűhiány van a következőben: "A Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Diákotton Könyvtárának blogja kommunikáció céljából."

Remélem segítségükre voltam.
süti beállítások módosítása